Kradljivci automobila u županiji sve su ugroženija vrsta, a krađe se mogu nabrojiti na prste

Kradljivci automobila u našoj županiji prilično su nevješti, da ne kažemo i nesposobni, a čini se da su zapravo i izumiruća vrsta. To proizlazi iz statistike o krađama automobila Policijske uprave koprivničko-križevačke.


Ova godina već je pri kraju, a dosad je u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo devet krađa automobila, manje od jedne mjesečno. Od toga, na križevačkom području nije ukraden niti jedan jedini automobil, na đurđevačkom su njih četiri bili meta, dok je na koprivničkom „maznuto“ pet automobila. Zanimljivo, svi do jednoga su naknadno pronađeni.

U statistici na razini cijele države, podravsko-prigorski dugoprstići čine zaista zanemariv postotak. Iz MUP-a su nas informirali o tome koliko se automobila ukralo u prvih 10 mjeseci ove godine, kao i onih kaznenih djela koja spadaju u kategoriju „neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari”.

– Tijekom prvih 10 mjeseci 2018. godine podnijete su prijave za krađe 572 motorna vozila, a riješeno je 120 krađa te 151 prijava za neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari od čega je riješeno 78 kaznenih djela. Od ukupno 723 (572 otuđena i 151 neovlašteno uporabljeno uporabljenih tuđe pokretne stvari – motorna vozila) pronađeno je 461 vozilo, odnosno 63,8 posto – kažu iz MUP-a.

Policijski službenici bili su jednako, stopostotno, efikasni i prošle godine kada se radi o pronalaženju otuđenih limenih ljubimaca. Imali su još manje posla, samo pet automobila ukradeno je u 2017., po jedan na koprivničkom i križevačkom području te tri na đurđevačkom.


Na državnoj razini policija nije bila toliko efikasna u rješavanju krađa, no to je i razumljivo s obzirom na to da se u našoj županiji one mogu doslovno nabrojiti na prste jedne ruke. Prošle je godine u Hrvatskoj od ukupno 784 vozila, bilo otuđenih bilo „neovlašteno upotrijebljenih”, pronađeno 536, odnosno 68,4 posto.

Nepoznato je koje marke preferiraju domaći lopovi, no biraju uglavnom vozila starijeg godišta. Može se pretpostaviti da je to zbog modernih i sofisticiranih sustava protiv krađa koje posjeduju noviji automobili, a koji najčešće nedostaju u nešto starijim automobilima.

Imate li starog fiću ili najnoviji BMW, uvijek se mogu poduzeti mjere kojima se kradljivcima može otežati posao, a sebi osigurati više mira.

– Kradljivci vozila traže najlakšu metu i iskoristit će svaku priliku koju ste im pružili. Uvijek zaključajte svoje vozilo, čak i onda kad je parkirano u garaži, dvorištu ili na prilazima kuće. Provjerite jesu li sva vrata zatvorena, uključujući i prtljažnik. Pobrinite se da su svi prozori zatvoreni, uključujući i krovni prozor. Ne ostavljajte torbice, mobitele, ključeve, dokumente ili druge vrijedne stvari na vidljivom mjestu u vozilu, smjestite ih na zaključano mjesto i zaklonjeno od pogleda; auto parkirajte na osvijetljenom i prometnom mjestu (parkirališta trgovina, bolnica i slično). Nemojte ostavljati svoje vozilo duže vrijeme bez nadzora – savjetuju iz PU Koprivničko-križevačke.

Vezani članci

Najčitanije