Ove godine gorjelo je 14 automobila, prošle 10

Čak dva požara na automobilima zabilježena su prošli ponedjeljak unutar svega nekoliko sati. Prvi je buknuo oko devet sati zbog čega se središtem Koprivnice prolomio zvuk vatrogasne sirene. U Ulici Ivana Generalića vatrogasce je dočekao Ford Focus s podignutim poklopcem na motoru. Na sreću, požar nije bio veliki pa ni u jednom trenutku nije zaprijetio da će vatra zahvatiti ostala parkirana vozila. Policija pretpostavlja da mu je uzrok kvar na električnim instalacijama.


Oko 12.20 sati u đurđevačkoj Ulici Stjepana Radića, ispred kafića Podroom, zapalio se automobil marke Fiat. Vatra je buknula zbog neispravnih instalacija u prostoru motora i prouzročila štetu u iznosu 7500 kuna. Na svu sreću, nije bilo ozlijeđenih osoba.

Budući da smo ovo ljeto svjedočili brojnim sličnim slučajevima, zamolili smo policijske službenike podatak o broju zapaljenja automobila.

Prema njihovim podacima na području Policijske uprave koprivničko-križevačke do 31. kolovoza ove godine zabilježeno je 12 požara na prometnim sredstvima. Kad se toj brojci pridodaju i spomenuta dva, ispada da je ove godine gorjelo već 14 automobila. U cijeloj prošloj godini evidentirano ih je 10, a 2016. tek osam.

– Najčešći uzroci požara na prometnim sredstvima bile su neispravne i dotrajale električne instalacije – izvijestila nas je Dijana Žagar, policijska službenica zadužena za odnose s javnošću.


U potrazi za odgovorom na pitanje koje marke automobila i koji kvarovi na  instalacijama najčešće rezultiraju požarom, uputili smo se do autoelektričarskog obrta Abram u Štaglincu.

– Volio bih kad bi postojali generalni odgovori na postavljeno pitanje, ali njih je nemoguće izreći. Sve zavisi od slučaja do slučaja. Čak je nemoguće izdvojiti marku automobila koja je sklonija samozapaljenju zbog kvara na instalacijama – rekao nam je autoelektričar Branko Abram.

Prema njegovim riječima, veća je vjerojatnost da će se stariji automobil pokvariti, ali nerijetki su slučajevi zapaljenja automobila koji su relativno novi.

– Razni su slučajevi koji mogu rezultirati požarom na automobilu. Sjećam se da  je jednoj gospođi procurilo gorivo. Nije mogla pokrenuti motor, a bila je uporna u svojoj namjeri. Od silnih pokušaja ugrijao se anlaser i odjednom je buknuo požar. No to je bio samo jedan od uzroka zapaljenja automobila, a ima ih mnoštvo zabilježenih – zaključio je Abram.

Vezani članci

Najčitanije