Plenković sanjario o nekoj bogatoj i perspektivnoj zemlji, koja s devastiranom Hrvatskom baš i nema puno zajedničkog

Premijer Andrej Plenković je pompoznim saborskim izvještajem o radu Vlade u prethodnu godinu dana obilježio šest godina svog upravljanja Hrvatskom. Po stažu je pretekao čak i Sanadera. Ugodno je bilo slušati to Plenkovićevo obraćanje saborskim zastupnicima, doduše samo onima iz vladajuće stranke i šačici njihovih još uvijek vjernih koalicijskih partnera, i najširoj javnosti. Dovoljno je bilo zaklopiti oči i sanjariti da se nalazite u nekoj bogatoj, perspektivnoj i politički dremljivoj državi, gdje vas vlast svakodnevno miluje i tetoši, smišljajući najrazličitije načine kako da vam ugodi, tutne još koji svežanj novčanica u džep i život učini još ljepšim i ugodnijim. Radošću vas je ispunjavala i spoznaja da je malo tako uspješnih zemalja u ovom okrutnom svijetu, s iznimno kvalitetnom izvršnom vlašću. A za sve je to zaslužan samo jedan čovjek, premijer osobno, onaj koji je u toj magičnoj zemlji velikih mogućnosti sve kadrovirao i organizacijski posložio. Blaženi mi, ne baš previše mudri puk hrvatski!

Kako i blaženstvo ima rok trajanja, otvaramo oči. Vidimo devastiranu i osiromašenu državu, u kojoj su divne vijesti o padu nezaposlenosti na burzama vezane uz broj onih koji su trajno ili dugoročno preselili u zemlje o kojima je premijer zapravo govorio. Vidimo državu u kojoj vrata institucija i javnih tvrtki otvaraju samo stranačke iskaznice. Vidimo zemlju u kojoj se investicije i državne potpore dijele prema postotku birača koji su se opredijelili za HDZ. Vidimo zemlju u kojoj se energetska kriza rješava tako što gasimo vlastite rafinerije i naftu šaljemo u susjednu država koja upravlja INO-om. Vidimo zemlju u kojoj nema nikakvih reformi političkog i gospodarskog sustava, a jedina kadroviranja u tijelima vlasti i s njom povezanih tvrtki obavlja DORH i Uskok. Vidimo zemlju u kojoj se ne donose zakoni vezani uz temeljna ljudska prava i slobode, pogotovo vezane uz žensku populaciju. Vidimo zemlju u kojoj je nemoguće usvojiti bilo koju odluku ako kolidira s interesima HDZ-ovog biračkog tijela, posebno branitelja i Crkve. Vidimo zemlju u kojoj će toliko hvaljeno usklađivanje plaća s podivljalom inflacijom završiti znatnim padom standarda većine građana. Vidimo zemlju u kojoj vlast nije u stanju potrošiti ni europski novac za obnovu potresom stradalih područja.  

Premijer je opet pokazao da živi u svom paralelnom svijetu, u kojem njemu i njegovima ništa ne fali. Puno toga fali onima koji nisu njegovi. On nikada nije razumijevao probleme običnog čovjeka, jer u životu nikad nije ni bio u situaciji o kojoj bi to mogao osobno konzumirati. Istodobno nema nikakvih skrupula oko manipuliranja činjenica koje iznosi. Ponavlja brojke i postotke o plaćama i državnim intervencijama u cijene pojedinih artikala koje mogu impresionirati samo analfabete, jer ih je inflacija već odavno pojela, a sada prijete i propašću cijelih gospodarskih grana. Hrvatska srlja u recesiju, a u premijerovim se istupima stalno naglašava kako je kod sve to manji problem nego u drugim zemljama Unije. Blaženi mi!

Plenković je zbog svojih karijerističkih ambicija stvorio sustav u kojem je u Hrvatskoj sve moguće, koliko god bilo na štetu većine stanovništva, ali je zato iznimno važno da nas zbog pridržavanja usvojene linije hvale u Europskoj komisiji. Oko njega su klimavci koji shvaćaju da on uopće ne poznaje državni sustav kojim bi trebao upravljati, što koriste za toksično širenje prostora kriminala, korupcije,  nepotizma i naglašenog regionalizma. 

Tragična je spoznaja da je u toj interesnoj mreži gotovo sve usmjereno protiv interesa Podravaca i Koprivničko-križevačke županije. Došli smo do crte u kojoj je suradnja s vladajućom strankom neki vid protupodravskog kolaboracionizma, jer nas se svodi na građane drugog reda. Nije jasno kako netko tko se od svega toga nije osobno okoristio i tko ima moralni integritet može podržavati Vladu i državne institucije koje nas sustavno ponižavaju, a istovremeno odabirom poslušnika ubiru vrhnje u Podravki i drugim uspješnim tvrtkama.

Do koje je mjere moguće glumiti uspješnu vlast, zasnovanu isključivo na piarovskim floskulama, najbolje je pokazao spomenuti premijerov saborski govor. Vladajuća je većina podesila njegov termin kako bi kolidirao sa sjednicom saborskog protukorupcijskog odbora, na kojoj se prikupljaju informacije o korupciji u INA-i, ali i zatvaranju sisačke rafinerije, čija je strateška važnost tek sada potpuno jasna. Premijer je svojim govorom to pokušao minorizirati, a istovremeno se uopće nije očitovao o svojoj iznimno mutnoj ulozi u tom degradiranju nacionalnih interesa. 

Ključno je to pitanje njegova političkog opstanka, jer je riječ o slučaju sličnom onome kad je Sanader za deset milijuna eura predao Mađarima upravljačka prava nad hrvatskom naftnom kompanijom. U aktualnom se slučaju zacijelo ne radi o nekoj tipičnoj koruptivnoj radnji, već je u prvome planu mogla biti premijerova nezajažljiva ambicija da što prije i što lakše ostvari planove vezane uz Uniju, čime bi u Bruxelllesu ojačao i vlastitu poziciju. Problem je bio što se u tom scenariju beskrupulozni Orbanov režim nametao kao potencijalna kočnica. Žrtva je u toj igri bio Sisak. Neminovno će se opet otvoriti i slučaj Agrokora, u kojem je Plenkovićev kabinet forsirao rješenje po kojem je najveća hrvatska kompanije izručena ruskim bankama.  

Plenkoviću ostaju još dvije godine kontroverznog mandata. Bojimo se da će vlastima i nadalje sve biti divno i krasno, ili još bolje od toga, dok će se građani od ove zime suočavati s ogromnim problemima. Puno će toga ovisiti o sposobnostima svakog pojedinca da snađe, jer država osim zamrzavanja cijena energenata i nekih prehrambenih artikala neće učiniti daljnje iskorake. Naime, dosadašnji pozitivni gospodarski rezultati nisu bili rezultat rada Vlade, već je bilo odraz trendova vezanih za Uniju u cjelini, u čemu je ponajprije dolazila do izražaja snalažljivost pojedinih tvrtki i nekoliko sezona kao stvorenih za hrvatski turizam. 

Ako snažnija europska gospodarstva upadnu u recesiju, što se čini neminovnim, onda će hrvatske gospodarske ‘magije’ naglo nestati. Ostat će samo Plenkovićeve piarovske predstave.

RAFINERIJA SISAK WILI//Foto: Wikipedia

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com