Šakom i kapom dijeljene proračunske milijarde trebaju unaprijed riješiti pitanje izbornog pobjednika, ali čak ni u takvom razbacivanju nema podravskih investicija

  • Predstava koju je premijer Plenković nedavno izveo na saborskoj sjednici kad se pohvalio kako vodi interesa i o oporbenim gradovima, spomenuvši u tom kontekstu upravo Jakšića i podravsko središte, pokazala je njegovu nevjerojatnu lakoću iznošenja notornih neistina

U Hrvatskoj nije potrebno formalno objavljivati termin parlamentarnih izbora. Dovoljno je pogledati prijedlog proračuna za pojedinu godinu. Tu brojke vezane uz proračunsku potrošnju naprosto vrište. Suprotne su ranijim najavama Vlade o nužnosti kontinuiranog smanjivanja državnog deficita. U izbornoj godini, kako je već uobičajeno, ne važi niti jedno pravilo o racionalnom trošenju novca poreznih obveznika. Trošenje je najvećim dijelom usmjereno na kupnju izbornih glasova. Svakome je jasno da će oni koji će dobiti više nego što se to moglo realno očekivati izaći na birališta. I zaokružiti, zna se, koju listu. Proračun je, dakle, izravno u funkciji vladajuće stranke. O ogromnim problemima koji se će naknadno pojaviti razmišljat će se tek u pripremi proračuna za 2025. godinu. Trenutno je jedino važno na sve načine zadržati vlast.


Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić iskazao je erupciju nezadovoljstva tretmanom Podravine i Prigorja / GPIP

Ako je nekome promaklo, proračunski rashodi u 2024. rast će za divljenja vrijednih 11,2 posto i iznosit će 32,6 milijardi eura. Usporedbe radi, u tekućoj i naredne dvoje godine očekuje se skromni rast BDP-a od najviše 2-3 posto. Prihodi će iznositi puno skromnijih 28,5 milijardi eura, a pojedini ekonomski analitičari tvrde da je i ta brojka nerealna, točnije napuhana do krajnjih granica. U drugom je razredu osnovne škole moguće izračunati proračunski minus od 4,1 milijardu eura. Euri svaku brojku u psihološkom smislu čine manjom i prihvatljivijom, tako da je zgodno napomenuti kako je tu riječ o manjku čak 30-ak milijardi bivših kuna. što će na razini Europske unije i međunarodnih agencija za financijski rejting biti malo teže objasniti. No, i za premijerovo šaptanje na uho bruxelleskim dužnosnicima i bankarima ima vremena.
Najveći dobitnici podebljanog državnog proračuna bit će njegovi dosadašnji korisnici. Rast će plaće državnih i javnih službi, nešto će dodatno dobiti umirovljenici, a povećavaju se i najrazličitiji socijalni transferi. Pravi efekti podebljanih prihoda, kako to znalci naglašavaju, bit će vidljivi nakon travnja iduće godine, tako da je unaprijed jasno da su parlamentarni izbori mogući tek od svibnja, ovisno i o trenutno nepredvidljivim unutarnjopolitičkim i međunarodnim okolnostima, kao i procjenama dosega turističke sezone.

Euri svaku brojku u psihološkom smislu čine manjom i prihvatljivijom, tako da je zgodno napomenuti kako je tu riječ o manjku čak 30-ak milijardi bivših kuna

Korisnici će, kao i uvijek, biti zahvalni za dodatne proračunske mrvice, što će se odražavati na HDZ-ov broj osvojenih saborskih mandata. Gotovo nitko neće razmišljati o činjenici da inflacija, koja je u sektoru prehrane i ugostiteljskih uloga pri europskom vrhu, ima prespori pad i da će naprosto pojesti takva povećanja osobnih prihoda. I tu je na djelu defanzivni mentalni sklop prosječnog hrvatskog birača, koji je zahvalan mudrim vlastima i kad ne izgubi previše. U tome leže i tragični raspleti hrvatskih izbora. Zato su reformske ideje pojedinih stranaka i racionalno upravljanje državnim proračunom odbojni nemalom dijelu biračkog tijela. Daj mi što više i odmah, rezonira prosječni hrvatski građanin, kao da sutra ne postoji. U biti je takvog razmišljanja kronično nepovjerenje u državne institucije, od čega izborno profitiraju demagoške političke opcije.
Mi Podravci posebna smo priča svake projekcije državnog proračuna. Odavno smo u političkom smislu crna rupa u svemiru, a proračunske su projekcije najbolja potvrda takvog statusa. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je kao saborski zastupnik detaljnije upoznat sa strukturom proračunskih rashoda, ovih dana s pravom iskazao pravu erupciju nezadovoljstva tretmanom Podravine i Prigorja. Razbacivanje novcem poreznih obveznika po tko zna koji put nije išlo u prilog naših lokalnih potreba. Točnije, tamo nas zapravo i nema.
Ono što nas najviše boli svakako je tko zna koja po redu obmana vezane uz nastavak gradnje brze ceste. Iz proračunskih rashoda Hrvatskih cesta vidljivo da sredstava za dionicu Kloštar Vojakovački – Koprivnica nema ne samo u 2024. godini, već i u projekcijama za dvije naredne godine. Predstava koju je premijer Plenković nedavno izveo na saborskoj sjednici kad se javno pohvalio kako vodi interesa i o oporbenim gradovima, spomenuvši u tom kontekstu upravo Jakšića i podravsko središte, pokazala je njegovu nevjerojatnu lakoću iznošenja notornih neistina.
Dragi hlebinci, brze ceste nema ni punih 15 godina nakon što ju je tadašnji premijer Sanader, izdanak iste HDZ-ove piarovske škole, pompozno najavio. Desetljeća prolaze, ali nas građane na nehadezeovskom sjeveru jednako se tretira kao nepopravljive političke bedake. Zato je izlazak na trostruke izbore u nadolazećoj godini jedini naš efikasni alat u borbi za vlastite interese. Ponavljam, v-l-a-s-t-i-t-e.
Dok čekamo već spomenuti izborni svibanj ili neki naredni mjesec, nastavlja se i serijal HDZ-ovih skandala. Poznata po neprofesionalnosti, vukovarska policijska uprava napravila je u slučaju ex-ministra Banožića toliko proceduralnih pogrešaka da to ne može biti samo već iskazana površnost i neprofesionalnost, uočljiva u slučaju pijanstva tamošnjeg župana, nego i izravno utjecanje na rezultate istrage slučaja sa smrtnim ishodom. Svjedoci smo da za pojedine službe i institucije i nadalje postoje ravnopravni i ravnopravniji građani.
Isto tako, čudan je zaplet oko ministrice kulture Obuljan-Koržinek, gdje premijer pokušava uvjeriti javnost da višestruko preplaćeni poslovi u korist Geodetskog fakulteta oko procjena oštećenja u zagrebačkom potresu nisu u izravnoj vezi s europskim fondovima. Nekome se ta argumentacija čini bizarnom, no vrlo je racionalna. Ako je ministrica u maniri pijanog milijardera dijelila europski novac, onda će europski tužitelji podići optužnicu, za razliku od hrvatskih koji će se previti nevješti. A s ministricom na optuženičkoj klupi ni jednako tako pijano dijeljenje proračunskih milijardi neće imati planirani izborni efekt.

 

Vezani članci

Najčitanije