Srušena oslobađajuća presuda osumnjičeniku za prevaru Bilokalnik Drva

Općinsko držano odvjetništvo uspjelo je na drugostupanjskom sudu u Zadru poništiti presudu Općinskog suda u Koprivnici iz 2016. godine kojom je Karlo Šimić oslobođen optužbe za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja prijevarom u gospodarskom poslovanju. Zbog ukidanja presude, okrivljeni je pozvan da se početkom sljedeće godine javi na koprivnički Sud na kojem je zakazana nova rasprava u predmetu kojem je tužitelj Općinsko državno odvjetništvo, a oštećeni Bilokalnik Drvo.


Šimića se tereti da je 1999. godine kao direktor i jedina odgovorna osoba trgovačkog društva Pil promet iz Zagreba od Bilokalnik Drva naručio veću količinu robe koju već pri sklapanju ugovora nije imao namjeru platiti.

On je kao sredstvo osiguranja koprivničkoj kompaniji ponudio bianco mjenicu. Nije prošlo ni mjesec dana od sklapanja posla, a račun zagrebačke tvrtke je zbog krivih poslovnih odluka, odnosno duga u iznosu 2,5 milijuna kuna, blokiran.

Sve je to upućivalo, kako piše u optužnici Općinskog državnog odvjetništva, na namjeru da se naručena roba Bilokalnik Drva nakon preuzimanja robe ne plati, odnosno da se stekne protupravna korist. Sumnju u nečasne namjere još više pobuđuje i činjenica da je Šimić nedugo nakon preuzimanja robe preselio u Kanadu.

Drugostupanjski sud je stava da pri oslobađanju Šimića odgovornosti koprivnički sud nije uzeo u obzir sve okolnosti, odnosno neke od dokaza nije dovoljno kritički ocijenio.


Bude li Šimić u ponovnom suđenju osuđen, prijeti mu zatvorska kazna. Nažalost, bit će to prekasno za Bilokalnik Drvo koje je u međuvremenu ugasilo svoje strojeve i zatvorilo vrata pogona.

Vezani članci

Najčitanije