The Amazing Modal Square ili Nevjerojatni Modalni Trg

U Koprivnicu uskoro stiže proljeće i to sljedećeg utorka ako je vjerovati kalendarima ili već u ponedjeljak, ako je vjerovati meteorolozima i astronomima, a ako je vjerovati stranici ‘Koprivnica grad za život’ na društvenim mrežama, trajat će do 18. svibnja. Možda još ne znamo što se krije iza parole ‘Proljeće u Koprivnici’ na spomenutoj stranici, iako možemo slutiti na ‘manifestacije’, jedno je sigurno – proljeće je zaista pred vratima, bude se i priroda i ljudi, sve bridi u naletu cvjetanja i pupanja što plodova, što entuzijazma i svi su spremni izmiliti iz svojih toplih domova u sunčani grad, prošetati gradom, kupiti sladoled, sjesti na trg i uživati. 


Problem je, međutim, u tome što trg još uvijek baš i ne postoji kao takav, a zasad se čini da neće baš biti mjesta za sjedenje i jednom kad će opet postojati, no to je sasvim drugi par rukava ili problema ili kako se to već kaže. Ma koliko god Koprivničanci voljeli provoditi vrijeme na trgu ili upijati ‘proljeće u Koprivnici’ ili nešto drugo, morat ćemo, kako se to popularno novinarski kaže, ‘po svemu sudeći još malo pričekati’ prije nego sa sladoledom sjednemo i uživamo u gradu za život. Nakon što je naš novi i obnovljeni centar već bio gotov i svečano otvoren nekoliko puta, iz stanja anticipacije smo prešli u stanje indiferencije pa smo stvari u pravom koprivničkom duhu prihvatili onakvima kakve jesu, a takve su da sasvim slučajno kao svinje stojimo pred biserjem prave revolucije javnog prostora i nove turističke atrakcije koju samo moramo iskoristiti!

The Amazing Modal Square ili, naški, Nevjerojatni Modalni Trg naziv je koji bismo mogli nadjenuti našem novom centru jer je on svakim danom drugačiji. Ako poput mene svaki dan morate proći trgom, primijetit ćete da on nikada nije isti – u ponedjeljak se zaputite jednom rutom koja vam se izdaleka čini prohodna, e samo da bi vas na kraju dočekala ograda. Krenete onda drugim putem pa usput shvatite da se ogradom formirao novi prohodni koridor kojeg jučer nije bilo, a koji vodi na sasvim drugo mjesto. Ako se pak vratite dan poslije, tog koridora nema, ali su ograde formirale nove puteljke koji će vas odvesti na sasvim treće mjesto, a kad obavite što ste već naumili obaviti i nakanite se vratiti putem kojim ste tamo i došli, otkrit ćete da se Nevjerojatni Modalni Trg opet promijenio i da tog puta više nema u korist nekog novog. 

Ako se pak vratite sljedećeg dana, taman kada pomislite da ste shvatili ‘plesne korake’ zaštitne ograde u centru, zadesit će vas neki sasvim novi ples čije ćete korake opet morati naučiti ispočetka jer se ograde i koridori mijenjaju iz sata u sat, a vama se čini da ste uvijek na nekom novom trgu s nekim novim ogradama koje imaju svoju volju, baš poput onih stepenica u popularnom serijalu o čarobnjacima. 

Umjesto da se bunimo, to bismo trebali iskoristiti pa ograde u centru ostaviti zauvijek. Time bismo dobili nešto što nema nitko na ovome svijetu, trg koji je isti, a uvijek drugi, trg koji se mijenja iz sata u sat, trg koji je modalan u određivanju kretanja građana i njihovog doživljaja centra grada, trg koji je ujedno i labirint i prava nova jedinstvena turistička atrakcija kakve nema nigdje u svijetu ili barem u pola Europe. 


Stari trg je mrtav, živio Nevjerojatni Modalni Trg!

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com