Tužitelj želi bezuvjetne zatvorske kazne za ratno profiterstvo

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici uložilo je žalbu na presudu koja je izrečena u slučaju koji je svojedobno punio novinske stupce. Općinski sud u Koprivnici izrekao je 63-godišnjakinji i 59-godišnjakinji iz Križevaca uvjetne kazne zbog ratnog profiterstva, odnosno kaznenog djela za koje ne postoji zastara.


Tužitelj smatra da optuženice „zaslužuju“ strože kazne od izrečenih. Optuženoj 63-godišnjakinji izrečena je jednogodišnja zatvorska kazna s rokom kušnje u trajanju tri godine, a 59-godišnjakinja je prošla s 10 mjeseci zatvora koji su preinačeni u godinu dana uvjetne kazne. Treba dodati da je sutkinja Općinskog suda naložila prvooptuženoj da vrati nezakonito stečenih 1,3 milijuna kuna uvećanih za iznos zateznih kamata.

Podsjetimo, optužnicom se teretilo 63-godišnjakinju da je čak 20 godina nezakonito primala mirovinu bivšeg supruga od kojeg se razvela davne 1982. godine. Naime, nakon njegove pogibije u Domovinskom ratu, optužena je lažno izjavila da su nakon razvoda njih dvoje nastavili živjeti u izvanbračnoj zajednici. To joj je omogućilo da od 1994. do 2002. godina primi na svoj račun otprilike 300.000 kuna nepripadajuće mirovine i invalidnine. Osim navedenoga, prodala je povlaštene dionice Podravke u iznosu 10.500 kuna. U spomenutom razdoblju mirovinu je dijelila sa sinom, a nakon 2002. pa do 2014. godine primila je otprilike milijun kuna na koje nije imala pravo. Smatra se da je na taj način oštetila državni proračun u ukupnom iznosu 1,3 milijuna kuna.

U inkriminiranom djelu pomagala joj je 59-godišnjakinja koja je radila u križevačkoj ispostavi Odjela za branitelje.

Tužitelj svojom žalbom na nepravomoćnu presudu želi ishoditi bezuvjetne kazne zatvora, jer, objašnjava se u žalbi, kazneno djelo počinjeno je u dugom razdoblju tijekom kojeg je ostvarena značajna nezakonita materijalna korist. Stoga bi bezuvjetna zatvorska kazna bila jedina primjerena da bi se ostvarila svrha kažnjavanja, smatraju u Općinskom državnom odvjetništvu.


Vezani članci

Najčitanije