U Križevce dolazi Sonus – koncerti pod zvijezdama

U Križevcima je u pripremi Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus, Križevci 2024. koji je nastavak devetogodišnje tradicije Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus.


Održava se 27. i 28. travnja i to u u godini u kojoj obilježavamo 150. godišnjicu osnivanja Tamburaškog zbora Plug u Križevcima – prvog tamburaškog orkestra s dirigentom u svijetu, 211. godišnjicu osnivanja prvog Hrvatskog glazbenog zavoda te 79. obljetnicu osnivanja Glazbene škole Alberta Štrige Križevci.

Natjecanje se održava u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma Križevci i Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige Križevci u 4 discipline: Mali komorni sastavi – duo i trio, Mali komorni sastavi – kvartet i kvintet, Veliki komorni sastavi – od 6 do 12 članova i Orkestri – više od 12 članova, koje su podijeljene po dobnim kategorijama.

Na natjecanje je prijavljeno 19 komornih sastava iz Hrvatske, jedan komorni sastav iz Nizozemske te četiri orkestra iz Hrvatske. Ukupno to čini 24 sastava i orkestra sastavljeno od oko 150 glazbenika svih dobnih kategorija koji izvode isključivo glazbu umjetničkog karaktera.

Uz natjecanje, natjecatelji će održati i revijalni koncert u nedjelju 28. travnja u 12 sati pred Glazbenom školom Alberta Štrige Križevci te će sudjelovati u povorkama natjecatelja kroz Križevce.
Obje večeri Festivala održat će se Koncerti pod zvijezdama na Ljetnoj pozornici pokraj Kozmološkog centra Križevci.
U subotu 27. travnja u 20 sati nastupa virtuozni trio Ethno Blues Classical, križevački dinamični alternative pop duo Kids from the Sky te križevačko-zagrebački alternativni rock bend Flaner.
U nedjelju 28. travnja u 20 sati nastupa Festivalski orkestar Sonus sastavljen od Gradskog tamburaškog orkestra Križevci i Gradskog puhačkog orkestra Križevci. Orkestar će izvoditi klasične melodije poput uvertire iz Figarovog pira, Ode radosti, Vivaldijeve Zime i Plesa sa sabljama, preko glazbe iz filmova The good, the bad, and the ugly, La la land, Live and let die, sve do svjetskih hitova ABBA-e, We will rock you, Kashmir, Final Countdown, Fly me to the moon, Let the sunshine in koje će uz orkestar otpjevati Marko Vukić, nova zvijezda showa The Voice zajedno s pobjednikom istog showa Martinom Kosovcem koji će još izvesti spomenutu pjesmu Franka Sinatre, pjesmu Massima Sjaj u tami, ali i svoju novu pjesmu Maštarija. Uz orkestar će još nastupiti solist na bisernici Fran Brleković i solist na pisaćoj mašini Lovro Baričević izvodeći skladbu The Typewriter Leroya Andersona te Dječji zbor Glazbene škole Alberta Štrige Križevci.


U sklopu koncerta održat će se i ceremonija proglašenja pobjednika natjecanja, a nakon nastupa orkestra, publiku će zabavljati križevački glazbenik Štefan Đurković s bendom.

Ulaz na koncerte se ne plaća.

Natjecateljima i posjetiteljima omogućeno je besplatan turistički obilazak Križevaca, praćenje natjecateljskih nastupa uživo na kino platnu u chill zoni na Nemčićevom trgu, degustacija prehrambenih proizvoda lokalnih proizvođača te razgledavanje najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj.

– Križevci se održavanjem Festivala Sonus na dva dana pretvaraju u glazbeno i turističko središte pružajući publici da iskusi razne glazbene žanrove, a glazbenicima pruža platformu za daljnji napredak i prepoznavanje – poručili su organizatori, Gradski tamburaški orkestar Križevci, Glazbena udruga Opus i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci uz partnere Grad Križevce, Pučko otvoreno učilište Križevci, Destinacijsku agenciju Križevci, Gradski puhački orkestar Križevci, Astronomsku udrugu Perzeidi, Udrugu P.O.I.N.T. i Gradski muzej Križevci.


Vezani članci

Najčitanije