U pohod na agrobiznis Fortenove Podravka ide s IFC-om? Moguća i ponuda dionica narodu

  • Prve konkretne ponude očekuju se za desetak dana

Kao što je poznato, Grupa Fortenova u dogledno vrijeme će prikupljati ponude za svoj poljoprivredni dio popularno nazvan i agrobiznis, a svoju ponudu već je ranije uime Podravke najavila predsjednica Uprave Martina Dalić.
Kako javlja Poslovni, najviše ‘oklada’ ide upravo u smjeru Podravke kao kupca, bilo samostalno ili kao glavnog nositelja. S tim u vezi, u novije se vrijeme u tim križaljkama pojavilo i novo zanimljivo ime. Iz dobro upućenih krugova, Poslovni saznaje da scenarij s Podravkom u glavnoj ulozi odnedavno uključuje i mogući angažman IFC-a, međunarodne financijska korporacije koja je dio grupacije Svjetske banke.
Podsjećaju da je IFC lani istaknuo kako podržava održiva ulaganja u financijski sektor, agroposlovanje, turizam, obnovljive izvore energije te maloprodaju i proizvodnju.
Dodaju i kako zasad nije jasno uključuje li sudjelovanje IFC-a u transakciji kroz investiranje u vlasnički kapital ili ‘samo’ podršku u financiranju operacije.
Kalkulira se i s mogućom dokapitalizacijom Podravke kroz javnu ponudu dionica kao ‘narodnog IPO-a’, a treba podsjetiti da je cijena dionice već neko vrijeme na povijesno visokim razinama.


 

Vezani članci

Najčitanije