U vinima iz podruma Martina Jušte uživa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Martin Jušta, vinar i veliki zaljubljenik u vino, svoju karijeru gradio je u Hrvatskim cestama, ali srce i duša uvijek su mu pripadali zemlji i trsima. Otvorio nam je svoj podrum i pokazao zašto ga kolege nazivaju jednim od najvećih vinara na đurđevačkom području.


Ovaj bonvivan i zaljubljenik u vino, nakon što ga je prerano napustila supruga, svoju je ljubav, zajedno s kćerima Adrijanom i Martinom, usmjerio u vinograde pa danas proizvodi oko osam tisuća litara vina. Najviše proizvodi cuveea i graševine, dok se ove godine odlučio poigrati s omiljenom sortom iz ovih krajeva – kernerom. Kao šećer na kraju ostavio je Solaris – križanac bijelog grožđa stvoren 1975. u Državnom institutu za vinogradarstvo u Freiburgu. U stvaranju ovog križanca korištene su sorte plemenite loze rajnski rizling, pinot sivi te muškat ottonel.

– Solaris je sorta ili hibrid koji je vrlo rijedak u Hrvatskoj, posebice u Podravini, no najčešće se sadi radi njegove otpornosti na najvažnije bolesti vinove loze poput peronospore i pepelnice. Ja sam ju posadio sebi za dušu, nemam velike količine, ali oni koji ga probaju najčešće se oduševe. Ima vrlo specifične arome gdje se elegantno prepliću muškat ottonel, rajnski rizling i pinot sivi. Kao da ste zagrizli neki aromatski bombon ili slasticu – našalio se Martin Jušta živopisno opisujući doživljaje koje je proživio zadnjih par godina kada su njegova vina počela osvajati mnogobrojna priznanja i medalje.

Predsjednica i Martin Jušta upoznali su se u Starom gradu te su dogovorili obilazak njegove vinarije još ove godine

– Prije pet godina počeo sam se malo ozbiljnije igrati s vinima te sam sve više energije ulagao u graševinu. Za nju ipak smatram da ima najviše potencijala na ovom području, a i najviše se pije. Vina su mi postajala sve ozbiljnija i polako se počeo širiti krug kupaca dok danas neposredno pred novu berbu skoro više nemam ništa. Naravno uvijek ostavim jednu količinu za sebe, svoje pajdaše i vjerne kupce koji su već postali ovisni o mojim vinima – ispričao nam je Martin, istaknuvši i dogodovštinu koja mu se dogodila prošle godine kada se na njegova vina „navukla“ i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Kako se u životu sve događa slučajno tako je za vrijeme boravka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u našoj županiji među najboljim vinima iz našeg kraja ona odabrala baš moju graševinu da se toči za vrijeme njezinog posjeta. Njezin protokol nazvao me jedan dan i priopćio vijest da se predsjednici svidjela moja graševina te da bi naručili dva kartona. Sve ostalo je povijest. Nakon toga sam se i službeno upoznao s predsjednicom u Starom gradu u Đurđevcu te smo dogovorili i posjet mojoj vinariji nekad do kraja ove godine. Takvu promidžbu našem kraju, ali i vinu te ponos koji sam doživio nitko ne može platiti – uzbuđeno nam je prepričao Martin koji razmišlja svoju priču proširiti i ponudom smještajnog kapaciteta jer je sve veća potreba uz dobru vinsku priču imati i smještaj.


Nakon interesantnog solarisa i finog mlađahnog kernera gdje smo kušali mošt, najviše nas je osvojio Juštin cuvee koji svojim mirisima podsjeća na proljetnu cvjetnu rapsodiju. Harmoničan, idealan balans kiselina i aroma, elegantan s primjesama tropskog voća. Suho vino, ali dovoljno mednih aroma da ga se ne možeš zasititi. Jednom riječju vino koje će jednog dana postati veliko.  Ovo vino domaćin je sljubio s pravom domaćom pekom od teletine i svinjetine s krumpirom i povrćem. Sve se doslovno topilo u ustima, a nakon cuveea brzo smo se „preobratili“ na graševinu koja je bila toliko pitka i užitna da nam je odmah bilo jasno zašto je više skoro nema. U aromatici jedno elegantno vino i puno svježine. Mineralno, finih užitnih kiselina i aroma koje podsjećaju na zelenu jabuku.

Za kraj domaćin je izvadio crni cuvee koji čuva samo za prijatelje i posebne goste. Izvanredna i nepretenciozna kupaža cabernet franca kao dominantna sorta uz gamay, muškat hamburg i frankovku bez koje se ne može u ovim krajevima. Tu voćnu i nadasve pitku poslasticu domaćin je sljubio s njegovim naširoko poznatim štruklima od sira koje vlastoručno radi.


 

 

 

 

 

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com