Ukratko o Jehovinim svjedocima

Pod nazivom „Ljubičasti trokut“, u petak, 13. listopada, u koprivničkoj gradskoj vijećnici održano je zanimljivo predavanje u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica. Prof. povijesti Milivoj Dretar govorio je o stradanjima Jehovinih svjedoka u drugom svjetskom ratu.


Jehovini svjedoci ili istraživači biblije, naziv je vjerske zajednice prisutne u gotovo svim državama svijeta. Iako nigdje ne čine brojniju manjinu, s tek oko 9 milijuna vjernika, ipak ih smatraju jednom od najbrže rastućih kršćanskih sljedbi, a od sredine dvadesetog stoljeća djeluju i u Podravini. Pojavljuju se 1870. godine u Americi, a osnivač je Charles T. Russel koji je prognozirao i smak svijeta.

Jehovini svjedoci u Njemačkoj su djelovali od kraja 19. stoljeća, a prije drugog svjetskog rata nacisti su ih optužili za židovsko-boljševičku urotu. Kao što su Židovi morali nositi žutu traku, oni su bili obilježeni ljubičastim trokutom. Osim što ne piju alkohol, ne uzimaju oružje u ruke, pa su odbili ratovati za Njemačku. To je bio jedan od povoda za njihovo slanje u koncentracijske logore i njihova masovna stradanja.

Jehovini svjedoci nemaju crkvu, a zajednica se okuplja u Dvorani Kraljevstva, što može biti i obična kuća bez vjerskih simbola.

Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI
Foto: MIRKO LUKAVSKI

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com