Amaterska astro-fotografija ne mora biti skup hobi, dovoljno je malo volje i vremena, a rezultati su prekrasni

Astro-fotografija laicima se može učiniti kao skup, kompleksan i dugotrajan posao. To je točno isto koliko i nije jer u današnje se vrijeme astro-fotografijom možete baviti i iz vlastitog dvorišta i to bez pretjerano skupe opreme i uz pomoć besplatnog znanja na internetu. U Koprivnici se nekom vrstom astro-fotografije bavi tek nekoliko ljudi koje se može nabrojati na prste, a osim Mihaela Petrića koji nam je u razgovoru otkrio nešto više o tome što je astro-fotografija, tu su još i njegovi kolege i prijatelji Marko Posavec i Ivan Nemet.


Što je, dakle, potrebno za amatersku astro-fotografiju i koliko sve to košta?
– Ima niz faktora koji se moraju pogoditi da bi uopće bilo moguće snimiti takvu vrstu fotografije. Za fotografiranje Mliječne staze, tzv. Milky Way fotografiju dovoljan je običan digitalni fotoaparat i stativ, a za Deep Sky neki bolji objektiv i equatorial mount, posebna vrsta stativa koja kontrira rotaciji Zemlje i koji košta četiristotinjak eura. Tu se nikad ne radi o jednoj fotografiji, nego nekoliko desetaka različitih tipova fotografija koje se na kraju, najjednostavnije rečeno, spajaju u jednu. To je zapravo jedan dugotrajan i dosta samotnjački posao – otkriva Mihael.

Najveći neprijatelji ove vrste fotografije su svjetlosno zagađenje i vremenska prognoza o kojima sve ovisi, no i tome se donekle može doskočiti dobrim planiranjem i brzom reakcijom.
– Potrebna je dobra priprema. Doma odrediš što želiš fotografirati i na kojoj je to strani svijeta, a onda se treba pogoditi i dobra vremenska prognoza, bez magle i sa što manjim utjecajem mjesečevog svjetla… Moraju biti idealni uvjeti koji se ne mogu uvijek planirati pa treba brzo reagirati kad se stvari poslože – pojašnjava Mihael i dodaje da ima sreće što može fotografirati iz svojeg dvorišta, ali i na nekoliko zahvalnih lokacija diljem županije i bliže okolice. – Najviše fotografiram doma iz dvorišta jer sam na dobroj lokaciji s malo svjetlosnog zagađenja, a za neke stvari smo kolega Ivan Nemet i ja išli u Viroviticu, na virovitičke ribnjake, u Novigrad Podravski, na Dravu… Na fotografiranju provedemo i cijelu noć, stojimo, grijemo se, pričamo… – kaže Mihael.

Osim dobre pripreme, ključna je i post-produkcija koja se mahom obavlja u nekoliko specijaliziranih računalnih programa. No, za ovakvu je vrstu fotografije najvažnije uloviti i do nekoliko sati različitog materijala koji se na kraju spaja u jedinstvenu fotografiju. – Minimalno treba skupiti nekih tri sata materijala skupljanja svjetla, to je početna točka. Da bi to sve bilo dobro zbog raznih uvjeta, na tri sata skupljanja svjetla treba i oko sat i pol kalibracijskih frame-ova, to je barem dvadeset fotografija. Nakon toga još pedesetak bias frame-ova i na kraju, flat frame-ove koje je najbolje fotografirati pred jutro. Za sve ove fotografije važno je da uvjeti i postavke budu iste što je više moguće. Kasnije sve to ide u razne programe, Deep Sky Stacker koji prvo spaja sve te fotografije i PixInsight gdje se kalibrira pozadine, miče šum, vađenje maglice i slično – dalje pojašnjava Mihael i dodaje da se astro-fotografijom počeo baviti slučajno, fotografirajući Mliječnu stazu koja se ljeti vidi golim okom. Nakon nekog vremena je pokušao uhvatiti i neke druge zvjezdane pojave, no za to mu je bila potrebna dodatna oprema i tako je sve krenulo. Ove je godine i izlagao u Ludbregu u sklopu ludbreškog kulturnog programa i to na B1 formatima za koje kaže da odlično otkrivaju sve detalje takve fotografije. – U Ludbregu su bili jako ljubazni i sve organizirali, printali na B1 formatu i izložili što mi je drago jer takva fotografija i svi ti detalji najbolje funkcioniraju na velikim fotografijama. Uglavnom, već imam i popis sljedećih meta jer to je jedan proces u kojem se stalno uči, ali ne može se stalno fotografirati. Evo, u zadnjih tjedan dana su bili idealni uvjeti, ali pun Mjesec zbog kojeg je nemoguće fotografirati.


Na kraju poziva sve koji imaju interesa za ovakvom vrstom fotografije da se jave i zatraže pomoć ili savjet jer su Koprivničanci iz ove male branše uvijek spremni uskočiti. – Želio bih na kraju napomenuti svima koji imaju imalo interesa za gledanje zvijezda i astro-fotografiju, da odu na stranice Facebook stranice Astronomskog društva Koprivnica jer tamo ima ljudi, opreme, svi su voljni pomoći, pokazati… Oni i često organiziraju promatranja i svatko im se može javiti – zaključuje Mihael.

Lagoon i Trifid Nebula//FOTO:MIHAEL PETRIĆ

Vezani članci

Najčitanije