Banožić: Našli smo dijelove eksploziva, riječ je o aviobombi sovjetske proizvodnje

Pripadnici mjerodavnih službi izvukli su danas iz zemlje veliki dio olupine sovjetske bespilotne letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u zagrebačkom naselju Jarun kod Studentskog doma Stjepan Radić, piše Večernji list.


Podsjetimo se, riječ je o letjelici Tu-141 sovjetske proizvodnje, a doletjela je iz Ukrajine preletjevši Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske, a za sada se ne zna tko ju je uputio.

Ministar obrane Mario Banožić pratio je izvlačenje letjelice te se potom obratio javnosti.

– Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Pronađena je i crna kutija. Pored crne kutije pronađeni su i fragmenti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Nije bila izvidničkog tipa jer smo našli dijelove aviobombe. Riječ je o aviobombi sovjetske proizvodnje. Može biti i s ruske i s ukrajinske strane – kazao je Banožić te dodao kako su svi ovi podaci na osnovu prve preliminarne analize.

– Što dalje budemo išli u proces, utvrdit će se o kojem je eksplozivu riječ. Aviobomba je sovjetske proizvodnje i to se vidi po upaljaču. Razgovarao sam NATO-om, imamo u srijedu izvanredni NATO sastanak na kojem ćemo razgovarati o ovoj temi – poručio je ministar te istaknuo kako pojedini elementi ne odgovaraju razdoblju o kojem se u početku govorilo. Dodao je i kako su dosad postojale razne teorije i kako su razni stručnjaci imali svoje teorije i samo su uzbudili javnost.


– Nismo zadovoljni s onim kako je reagirano u susjednim zemljama – naglasio je Banožić.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com