HRT pristojbu pokušava naplatiti i za mobitel

U medijima su se pojavili napisi kako Hrvatska radiotelevizija RTV pristojbu od 80 kuna naplaćuje i onima koji nemaju televizor, ali imaju mobitel.
Iz HRT-a su na medijske upite rekli da zakonski ‘svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i/ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog i audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu’.
Dodaju i da se ‘računala, prijenosni komunikacijski uređaji, mobiteli i slično, odnosno drugi uređaji za prijam programa smatraju prijamnicima u smislu Zakona o HRT-u i podliježu naplati pristojbe, samo u slučaju ako su u vlasništvu ili posjedu fizičke osobe koja ne plaća mjesečnu pristojbu i koja nije član kućanstva koje plaća pristojbu’.
Drugim riječima, korisnici moraju uvijek plaćati HRT-ovu pristojbu za barem nešto pa ako nemate mjesečnu pristojbu jer u kućanstvu nemate TV ili radijski prijemnik i ne pratite program ili naprosto niste član takvog kućanstva, platiti ćete za svoj mobitel.
Pojavila se i informacija, a koju je kasnije prenijela NOVA TV, da će ljude na ulicama koji koriste mobitel zaustavljati HRT-ovi kontrolori i naplaćivati im RTV pristojbu, a koju su s HRT-a demantirali.
Da nije sve tako jasno, poručuju iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP).
Predsjednica HUZP-a Ana Knežević za Index je rekla da se HRT-ovi kontrolori prečesto prema građanima ponašaju neugodno te naplaćuju pristojnu na uređaj, a ne frekvenciju kao što bi to trebao biti slučaj. Osim toga, problem je i kako dolaze do osobnih podataka građana.
– Princip po kojem rade je da pozvone ljudima na vrata, pitaju da li imaju mobitel i ako je odgovor potvrdan, šalju zapisnike – rekla je Knežević.
Dodaje i da HRT nekad ne uspije dokazati da netko gleda njihov program, ali ide u naplatu RTV pristojbe te da je to u barem jednom slučaju dokazano i na sudu.
Građanima se pak savjetuje da pravdu potraže na sudu, a zaštitu od Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), no većina se odlučuje za plaćanje RTV pristojbe.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com