Jasmina Pavlović (HNS): Nije nas uzdrmala koalicija s HDZ-om

Široj javnosti još uvijek nepoznata, Jasmina Pavlović polako se nameće kao sve važniji čimbenik u kreiranju politike Podravine i Prigorja. Kakvi su njeni stavovi o aktualnim nacionalnim i lokalnim pitanjima, pokušali smo doznati kroz nekoliko pitanja upućenih elektroničkom poštom.


Postajete sve prisutnija osoba u javnom životu Podravine i Prigorja. Ipak, možete li se u nekoliko rečenica predstaviti onim čitateljima Glasa Podravine i Prigorja kojima ste još uvijek nepoznati?

Aktivna sam članica HNS-a više od 10 godina, predsjednica sam Podružnice Ferdinandovac, gdje sam ujedno u prošlom mandatu bila aktivna kao vijećnica u Općinskom vijeću. Ekonomistica sam, s više od 10 godina staža u stranci te sam osjetila da sam sazrela za preuzimanje odgovornosti za rezultat HNS-a u svojoj županiji. Sigurna sam da ću s timom koji stoji uz mene dati kvalitetan doprinos razvoju Koprivničko-križevačke županije.

U kojem ćete smjeru voditi stranku, prema savezima sa strankama desnog ili lijevog centra?

HNS je čvrsto pozicionirana stranka centra, a podržavamo sve kojima je u fokusu političko djelovanje za dobrobit građana. U Županijskoj skupštini zajedno s HDZ-om, Mrežom nezavisnih lista, HSU-om i Nezavisnom listom činimo stabilnu većinu, što omogućava da se realiziraju važni projekti za naše sugrađane. Raditi u ime i za korist naših sugrađana zajednički je nazivnik političke suradnje ranije spomenutih stranaka.


Koje teme planirate otvarati kao predsjednica županijskog HNS-a?

Otvarat ćemo teme koje jamče stabilnost i rast Koprivničko-križevačke županije u svakom pogledu, a među njima su obrazovanje, zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Tu je i nedostatak radne snage u građevini, teme cestovne i željezničke povezanosti te naravno, najveći problem i najveći izazov s kojim se trebaju hrabro uhvatiti u koštac svi relevantni politički čimbenici, na svim razinama, a to je iseljavanje mladih te sprečavanje propadanja sela, što je posebno važno za našu županiju.

O.Špiranec

Kakav je vaš stav o projektu RCGO-a Piškornica? Trebamo li ga razvijati prema aktualnom planu ili ga je nužno modificirati?

Je li, i u kojim dijelovima, potrebna modifikacija RCGO-a Piškornica, to mogu odlučiti samo stručnjaci za gospodarenje otpadom, što ja nisam. Ključno je, pritom, da ne mijenjamo koncept upravljanja otpadom svakih 20 minuta, nego da se držimo jasnog smjera koji je kompatibilan s onim što smo sami napisali u Operativnom programu 2014.-2020. Realizaciju centara gospodarenjem otpada neophodno je ubrzati jer inače dolazimo u opasnost plaćanja penala prema EU.

Iako HNS danas participira u nacionalnoj vlasti, može se kazati da ste vođenje županijskog dijela preuzeli u jednom od težih razdoblja. Koalicija s HDZ-om pobudila je nezadovoljstvo u dijelu članstva koji ističe nekompatibilnosti programa dviju stranaka. Kako to komentirate?


HNS je stranka koja je nadišla ideološke interese i stavila nacionalne interese u prvi plan. Stabilnost i prosperitet države i naših sugrađana važniji su od trenutnog rejtinga, a to možemo postići samo ako se maknemo iz ideoloških rovova. Preuzeli smo odgovornost u resorima obrazovanja i graditeljstva. Pomaci su itekako vidljivi i mjerljivi. Primjerice, od jeseni u školama počinje eksperimentalna provedba kurikularne reforme u 60-ak škola diljem Hrvatske. Protekli su tjedan izglasane izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, za što su ministrica Divjak i njezin tim osigurali milijardu kuna iz EU fondova kako bismo izgradili strukovne škole budućnosti. Kroz energetsku učinkovitost, na čemu radi naš ministar Štromar u MGIPU te direktor FZOEU Ponoš, u naredne četiri godine očekuju se ulaganja od preko pet milijardi kuna. Sve ovo najbolji je pokazatelj da je politika suradnje moguća kad je kvalitetan sadržaj u prvom planu!

Koliko je koalicija s HDZ-om utjecala na osipanje članstva županijskog HNS-a?

U cijeloj Županijskoj organizaciji nije se osjetilo osipanje članstva. Revizija je još u tijeku te ćemo nakon nje imati točne brojke. Međutim, u međuvremenu nam se pridružilo 50-ak novih članova. Sve više ljudi prepoznaje HNS kao stranku s vizijom i odlučnošću da se provedu reforme, poput obrazovne, pa nam tako pristupaju i članovi drugih stranaka, kao što je to slučaj u Splitu i Osijeku.

Kako gledate na činjenicu da vaš koalicijski partner u Vladi koči ratifikaciju Istambulske konvencije? Ako se ne varam, i sami ste bili sudionica nedavnog zagrebačkog prosvjeda na kojem se tražilo potpisivanje Konvencije?

HNS od samog početka ima jasan stav, mi želimo ratifikaciju Istanbulske konvencije i koristimo sve moguće mehanizme da se ona u što skorijem roku stavi na dnevni red Hrvatskog sabora. Kao odgovorni političari i kao odgovorna stranka, želimo provoditi pristojnu, modernu i otvorenu politiku, utemeljenu na argumentima. Što se tiče prosvjeda, da, bila sam tamo jer se zalažem za što brže ratificiranje Istanbulske konvencije. Kao predsjednica Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije zalažem se za prava žena, stoga sam na razini ŽO pokrenula osnivanje interesnih odbora Ženske inicijative po podružnicama, čiji će temeljni cilj biti poticanje žena da se što aktivnije uključe u politiku za bolji status žena u društvu.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com