Jesu li muškarci zaista svinje ili smo isti – isto sranje, drugo pakovanje!

Sjedim na šanku (žena) i pijem svoju kratku kavu.  Dogovaramo neki kolektivni party. Moj sugovornik predlaže koktele, a ja (žena) ipak kažem da su žestice možda bolji izbor. Party hard, die young. Sjedim na šanku (žena) i dalje pijem svoju kratku kavu. Muškarci su počeli pričati o Avonu. Neki ga već prodaju. Neki su tek postali članovi Avona. Sjedim na šanku i gledam ih i baš su mi dragi. Dobro da si nisam zabunom počešala jaja. Netko bi rekao da sam puna predrasuda jer se nisam zaustavila na predzadnjoj rečenici nego sam dodala i ovo češanje. Ti/takvi u svakom slučaju ne shvaćaju moj smisao za humor i na njih nećemo trošiti vrijeme niti će se oni potruditi pročitati ovaj tekst do kraja.


Često oko sebe čujemo kako su muškarci svinje, svi su muškarci isti, živine, seljaci, sebični, emocionalno hendikepirani, nose iste gaće dva ili tri dana, očekuju od žena da im se kuha, pere, ne poštuju ih. Često oko sebe čujemo nema više dobrih muškaraca, svi su zauzeti, ostali su samo ovi koji  ne vide ništa drugo osim sebe i svojih potreba ili su pederi.Povrijedi te jedan muškarac (ili žalosno za tebe, više takvih „svinja“) i odmah sve druge svrstavaš u „svi su oni isti, đubrad jedna“.

Često me razljute te generalizacije, koje dolaze uvijek od žena. Žena koje su imale loša iskustva i koje su odlučile mrziti muški rod zato jer ih je jednom neka budala povrijedila ili se prema njima odnosila kao prema krpi. Jednom? Ili možda dva puta ili pet puta? Misliš li da je samo on kriv što se tako ponašao? Ne misliš li da si odmah u startu trebala jasno i glasno reći što misliš i što osjećaš i na što pristaješ, a na što ne? Ne, ti si šutjela, ti si mu kuhala iz dana u dan dok  je on sjedio u nekoj birtiji, a ručak se hladio. Ti si mu kupila zaprljane gaće po podovima i prala ih dok je on istovremeno bio nesposoban staviti ih u košaru za prljavi veš. Ti si bila ta koja je vječno čekala da „dođeš na red“ i dobiješ njegovu pažnju punih pet minuta svojeg života. I onda si odlučila reći da su svi isti. Gamad, gnjide…

Ovi moji šank prijatelji, kao i svi drugi muški prijatelji su dobričine od ljudi. Da oni katkad  sjede za šankom sa mnom ili bez mene (kak bi Gibo rek’o) i imaju svoje muške spike, kao što ih i mi imamo, ne budemo se lagale! Nekad znaju biti takve budale da si mislim da bih ih najradije klopila, ali na kraju krajeva im se samo nasmijem jer uvijek postanu svjesni da su možda čak bili i u krivu. Možda na van izgledaju kao da nemaju pojma o ničemu, možda na van nakon pete cuge izgledaju kao da ne izgledaju. Možda ih dečki nekad i zezaju što idu doma baš kad je najbolje jer su obećali da će danas baš usisati i skuhati ručak. Možda će im netko nekad dobaciti da su papučari zato jer svoj prljav veš stavljaju sami u košaru jer nema više mamice da  brine o njima i da im mijenja posteljinu. Možda će ih jednom riječju, neki njihovi prijatelji, ismijavati, ali na kraju svih krajeva upravo takvi muškarci pokazuju da nisu svi isti i da nisu svi gamad, koliko god da nekad i znaju biti budale (nitko nije savršen).

Postavlja se pitanje, zašto oko sebe imamo određenu vrstu ljudi, tj. karaktera? Zašto će netko reći da su muškarci, svi muškarci, svinje, a netko drugi će reći nisu svi isti? Zato jer smo u svemu tome, žene moje drage, mi te koje određujemo na koga ćemo trošiti minute svoga života, zbog koga se isplati prolaziti preko loših stvari, zbog kojeg se isplati ponekad zanemarivati njegove  mušice  (kao što on zanemaruje ili voli tvoje), a zbog koga se ne isplati brisati suze, stavljati maskaru i rumenilo i štiklu kako bi na van izgledala sretnom.


Kažete da su svi muškarci isti. Kažete da muškarac ne može biti osjećajan. S druge strane, „muškarče“, kažeš da je muškarac, koji poštuje svoju ženu  i nosi je kao kap vode na dlanu, papučar , a ne frajer. Kažete toliko toga lošega.  A znate što ste u biti rekle? Rekle ste da nikad niste imale muškarca pored sebe, poistovjetile ste ih sve  s frazom nepismeni maloumnici, opisale ste kakvi vas muškarci najviše privlače. I s takvim mišljenjem i stavom, samo će te takve i privlačiti.

Ima nas svakakvih. Ima ih svakakvih. Slijedeći put dok ćeš ogorčena sjediti na kavi s prijateljicama i pljuvati po muškom rodu, maksimalno generalizirajući, zapitaj se zašto si takvom (a ima ih) dopustila da uđe u tvoj život i zašto si takvom dopustila da ostane u njemu iako je sve govorilo i pokazivalo da je on sve, samo ne čovjek koji tebe poštuje?

Poštuješ li ti samu sebe ako si dozvolila, tj. dozvoljavala nekome da ti iz dana u dan, tjedna u tjedna, godine u godinu iskazuje nepoštovanje i u tebi izaziva osjećaj manje vrijednosti? Zapitaš li se ikad zašto mu se jasno i glasno nisi suprotstavila već si bila manja od makova zrna, bojeći se da će jedno tvoje „NE“ značiti da si ga otjerala iz svog života? Pitaš li se koliko samu sebe voliš kada si odlučila da ćeš biti žrtva takvog karaktera jer bolje i to, dok se trpjeti može, nego da budeš sama. Bolje i to iz veze u vezu, bolje i to cijeli život, nego da te netko pita zašto udana nisi. Bolje i to nego da kažeš jasno i glasno NE, ja zaslužujem više. Bolje život sa, kako ti kažeš, još jednom svinjom, nego prazna kuća. Pa onda ostaviš tu svinju, jer u krajnju ruku si pametna, ali onda si opet nađeš takvu svinju. Pa onda nakon druge svinje kažeš da su svi svinje jer si samo na takve naletjela.

Evo sjedim i pišem ovu kolumnu dok mi istovremeno kolega pušta pjesmu, kaže on, sasvim savršenu za ovaj tekst koji pišem, naravno podsmjehujući mi se i zezajući. Ne znam kako bi drugačije opisala kako se smijem, ali jako se smijem trenutno. Pjesma ide ovako : „Ako treba da ukradem, da ubijem i da slažem, ako treba mogu to. Ako trebam da te ljubim, kad me prevariš da prešutim, ako treba mogu to…“

Ne, nisu svi muškarci isti, nisu svi svinje. Nekad si i ti kriva, sasvim apsolutno kriva, što je takav pored tebe. Razmisli o tome kad slijedeći put ogorčena i nadrkana budeš sjedila s prijateljicama i pljuvala po muškom rodu u globalu.


Lijepi pozdrav svima, s vama je bila Dragana Pandža, kako je lako ili teško biti sretna osoba, čitajte i u slijedećim Draganinim dragostima već slijedećeg petka, a do tad uživajte i na valovima RGP-a.

Vezani članci

Najčitanije