Jesu li se to Korenovi crkvenjaci malo umorili od politike? Flajs se povlači, a ni Suvalju baš ne ide

U javnosti je prilično nezapaženo, reklo bi se posve nezasluženo, prošla vijest da je šef koprivničke Mreže Miljenko Flajs iznenada zamrznuo mandat vijećnika u Županijskoj skupštini iz koje se, kako je naveo u zahtjevu, povukao iz osobnih razloga.


Na prvu, zvuči prilično neobično da se čelnik gradske organizacije stranke župana Darka Korena tako lako odriče govornice, svjetala reflektora i mogućnosti za bildanje vlastitoga i stranačkog političkog marketinga. Tim više jer je uoči nedavnih izbora za vijeća mjesnih odbora u Koprivnici upravo Flas kao koalicijski partner HDZ-a bio sažetiji i poletniji u kampanji od svojeg senior partnera utjelovljenog u bezličnom dožupanu Ratku Ljubiću.

„Ovi su izbori prva prilika da se Koprivnica oslobodi SDP-a. Od preuzimanja vlasti u Koprivnici prije 20-ak godina, SDP u Koprivnici, gradu sporta, radi ‘političku gimnastiku’. Za sve dosadašnje gradonačelnike i gradonačelnice Koprivnica je bila odskočna daska! Imali smo gradonačelnika – zastupnika u Hrvatskom saboru – predsjednik Uprave Podravke.

Imali smo i zamjenika gradonačelnika – pomoćnika ministra obrta, pa gradonačelnicu – zastupnicu u Hrvatskom saboru i danas – gradonačelnika – zastupnika u Hrvatskom saboru. To je ta ‘politička gimnastika’. Vrijeme je da Koprivnica sutra dobije gradonačelnika koji će upravljati iz Koprivnice, a ne Zagreba i prvi korak u ostvarenju tog cilja su izbori za Vijeća mjesnih odbora“, grmio je Flajs u kampanji.

Par tjedana kasnije, ‘ratoborni’ je Flajs iznenada napustio Županijsku skupštinu. Iz osobnih razloga. Kojih točno, nismo uspjeli doznati. No, dogodilo se to nakon katastrofe koju su HDZ i Mreža doživjeli na izborima za koprivničke mjesne odbore pa nije posve ludo nagađati kako se ‘osobni razlozi’ možda kriju upravo u rezultatu kojeg su koalicijski partneri, a poimenice i Flas kako najaktivniji među njima, polučili na tim izborima.


Šef gradske organizacije Mreže, naime, bio je nositelj zajedničke liste te stranke i HDZ-a u Mjesnom odboru Dubovec. Flajs je tamo kao najistureniji osvojio 29 posto glasova, a SDP-ova koalicijska lista koju je predvodio Željko Osman 71 posto. A Flajs nije bilo tko. Čovjek je bio i koprivnički gradski vijećnik, i to vrlo aktivan, a bogme i artikuliran u svojim istupima. S druge strane, čelnik županove Mreže istodobno je i trajni đakon Varaždinske županije te vjeročitelj u koprivničkoj gimnaziji.

Prijepodne, dakle, obavlja crkvena vjenčanja, krštenja i sahrane te propovijeda mir i ekumenu, a popodne riga vatru na političke protivnike i poziva na rušenje lijeve vlasti. Ne znam kako vi na to gledate, ali meni se nikako ne sviđaju političari u svećeničkim mantijama. Ne ide mi to jedno s drugim, pogotovo ako je crkvenjak Flajsova ranga istodobno i istaknuta politička figura u svojoj sredini. Čovjek jest zoon politikon, kako ga je nazvao Aristotel, odnosno društveno i samim time nužno političko biće koje teži izgradnji sretnog društva, odnosno države, odnosno lokalne zajednice.

No, ubijte me, ali svećenike nikako ne vidim u toj, aktivno političkoj ulozi. Svećenik je za mene velečasni Ilija iz župe Vidoši, dragi i predobri franjevac moga djetinjstva, ali i fra Vlado Mustač od koprivničkog Svetog Ante Padovanskog, čovjek koji je s osvjedočenim komunistom i ljevičarem Perom Ivegešom napravio toliko dobra za našu Koprivnicu, Podravsko sunce, djecu s teškoćama i odrasle u potrebi. Fra Vlado koji se po gradu vozio u doniranom starom jeepu američke vojske zoveći me ‘kapelanom’ jer sam svojedobno kao (pre)mladi novinar ja njega tako greškom nazvao pišući vijest u Večernjaku. Njega, župnika i gvardijana koprivničkoga. Poslije je pater Vlado na sahrani svoga velikog prijatelja i druga Pere Ivegeša održao tako dirljivu propovijed da sam danima plakao, premda nisam neka plačipička.

Ali, suze nisam mogao suspregnuti. Odzvanjale su mi danima riječi sa sahrane, a na oči dolazio prizor kako veseli drug Pero i fra Vlado u preširokom franjevačkom habitu upadaju u dopisništvo Večernjaka u Martinovki, tražeći baš mene kako bi me, umirući pritom od smijeha, gromko pozdravili: ‘Di si, kapelan’. Mogu li, dakle, ikako – i u najluđem imaginariju – zamisliti patera Vladu za nekom javnom govornicom, kako se obračunava s neistomišljenicima i političkim protivnicima?

Usput, županova Mreža u svojim redovima u Koprivnici ima još jednog važnog ‘jurišnika’ bliskog Crkvi – vjeroučitelja Ivicu Suvalja koji je kao gradski vijećnik bio najžešća oporba SDP-ovoj vlasti. Ni on se na izborima za mjesne odbore nije baš dobro proveo: u svojem je Herešinu kao nositelj liste HDZ-a i Mreže dobio 21 posto glasova, a SDP-ova lista osvojila je 79 posto. Hoće li onda i Suvalj – poput kolege mu Flajsa – iz ‘osobnih razloga’ napustiti lokalni parlament?


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com