[KOLUMNA] Upravo na ovoj ovdje fotografiji krije se pravo rješenje zapetljanog hrvatskog političkog rebusa

Na ovoj selfie fotografiji s protekle tematsko-izvještajne konvencije SDP-a u Zagrebu vidite koprivničkoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Mišela Jakšića, bivšeg ministra financija u Milanovićevoj Vladi Borisa Lalovca i saborsku zastupnicu te načelnicu Omišlja Mirelu Ahmetović.
Selfie je ‘okinula’ Mirela i objavila na svojem Facebooku. Otprilike u isto vrijeme u zagrebačkom SDP-u odvijala se prava drama nakon što je pogubljeni i za politiku potpuno netalentirani šef gradske organizacije Viktor Gotovac odlučio naprasno, bez konzultacija s vrhom stranke, raskinuti zagrebačku koaliciju s Tomaševićem i pokretom Možemo. Gotovac je par dana kasnije izbačen iz stranke jer šefu SDP-a Peđi Grbinu ionako nije ostavio nikakvu drugu mogućnost.
Koliko je Gotovac politički netalentiran – ili zlonamjeran – pokazuje i tajming u kojem se događa njegov dramolet u Zagrebu. Plenkovićevu Vladu trese najteža afera u mandatu teška milijardu INA-inih kuna, a u recentnim istraživanjima, prvi put nakon oho-ho vremena, SDP i Možemo zajedno dobivaju više glasova od HDZ-a. I da, Tomašević i Grbin, tvrde to brojni insajderi iz jedne i druge političke opcije, rado bi zajedno, u koaliciji, na iduće parlamentarne izbore, ma kad oni bili.
Otprilike u isto vrijeme politički konzultant Aleksandar Musić gostovao je na N1 televiziji te tumačio ključni problem SDP-a – nedostatak istaknutih imena.
„Da sada probate navesti pet imena koji se trude i fajtaju, nećete moći nabrojiti niti tri. Primjerice, Sabina Glasovac je bila jako aktivna do prije godinu dana, ali ona je proglasila političku penziju.

Mišel Jakšić, Boris Lalovac i Mirela Ahmetović na protekloj konvenciji SDP-a//FOTO:MIRELA AHMETOVIĆ

Mirela Ahmetović je bila jako agresivna, netko joj je vjerojatno rekao da se umiri preko ljeta jer je tanka granica između bivanja srčanim i iritantnim.
I ostao je samo još Mišel Jakšić koji je jedini koji nešto govori i daje do znanja da želi doći na vlast. Ostali ništa, nula bodova, ne postoje“, tako misli Aleksandar Musić.
U onim istim istraživanjima u kojima se redovito opipava puls birača čelnik SDP-a stoji jako loše, osjetno lošije od same stranke. Tako je početkom rujna u RTL-ovoj anketi koji je napravila Promocija plus Peđa Grbin četvrti najomraženiji hrvatski političar – iza Plenkovića, Milanovića i Pupovca. Što je još gore, doživio je drastičan mjesečni rast nepopularnosti: s kolovoških 0,9 posto na rujanskih 2,3 posto. Tome je vjerojatno pridonijela i afera s diplomom za medicinsku sestru njegove supruge koju su srbijanska tijela nedavno poništila.
Na listi najpopularnijih političara, prema istom istraživanju objavljenom početkom rujna, dakle nakon afere INA, čelnik SDP-a je tek osmi sa skromnih 1,2 posto (u kolovozu je imao 1,5 posto glasova za najpozitivnijeg). Ispred njega po popularnosti su Milanović, Plenković, Tomašević, Miro Bulj, Ivan Penava, Zdravko Marić i Ivica Puljak. Jasno je da Grbin ne može dati dodatan zamah SDP-u, pogotovo u sjeni suprugine diplome za koju objektivno nije kriv. No, politika je u većem dijelu i prije svega stvar percepcije.
Može li SDP unutarnjim snagama ovog časa smijeniti Peđu Grbina? Vrlo teško. On može otići onako kako je otišao bivši šef stranke Davor Bernardić nakon katastrofe koju je doživio na parlamentarnim izborima na kojima ga je Plenković doslovce deklasirao. I to je tragedija i SDP-a i Hrvatske. Još jedan četverogodišnji mandat ovakve, korupcijom duboko prožete HDZ-ove Vlade, za Hrvatsku bi mogla značiti golemu katastrofu. A za to svoj dio krivice – i to nemale – snosi i SDP. Može li se to ipak izbjeći? Ovog časa teško.
I sad dolazimo do ključne poante našeg teksta i stvarnog razloga objave ove Mireline fotografije. Jer upravo na ovoj fotki ovdje jedine su dvije osobe koje bi danas možda mogle srušiti Grbina s čela stranke. Jedan je koprivnički boss Mišel Jakšić, a druga krčka jurišnica Mirela Ahmetović. Jedno ne isključuje drugo. A hoće li se to dogoditi prije parlamentarnih izbora? Čisto sumnjamo.
Bi li se trebalo dogoditi? Naravno, već danas. Jer sutra će, štono kažu, već biti kasno. Ili sutra je ionako novi dan, da parafraziramo filmski klasik.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com