Rekordno mali broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira

U Policijskoj upravi Koprivničko – križevačkoj danas, u četvrtak održana je redovna mjesečna konferencija za novinare u kojoj je iznijeta statistika za mjesec kolovoz. Dražen Laljek, glasnogovrnik Policijske uprave koprivničko-križevačke naglasio je kako je protekli mjesec bilo bitno manje kaznenih djela kao i prometnih prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


– Moram naglasiti da je zalilježen i rekordno mali broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira, ne sjećam se kada je zadnji puta zabilježen tako mali broj, svega 14 prekršaja. To je u prosjeku jedan ni svaka dva dana – naglasio je Laljek.

Što se tiće kriminaliteta zabilježeno je 88 kaznenih djela, dok je kazneno prijavljeno 49 osoba. Ukupna materijalna šteta procijenjuje se na oko 319.000 kuna. Tjekom kolovoza nisu zabilježena neka teža kaznena djela. Što se tiče prometa, naglasio je Laljek, zabilježene su 42 prometne nesreće.

Dražen Laljek/V. Štefanek

– To je jedan ispodprosječan broj. Nažalost bila je jedna prometna nesreća s jednom poginulom osobom. U 18 nesreća zabilježili smo ozljeđivanje osoba. Na godišnjoj razini bilježimo porast od 5 posto, također u porastu je i broj ozljeđenih osoba na godišnjoj razini i to za 20 posto – naglasio je Laljek, te dodao kako je najveći broj prometnih nesreća prouzrokovani oduzimanjem prednosti prolaska te je upozorio vozače na oprez.

Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa naglasila je kako i ove godine Policija provodi akciju „Poštujte naše znakove“. Škvorc je naglasila kako je ovo 20-ta godina kako se ova akcija provodi, a kao i proteklih godina Policija će u sklopu akcije pojačano provoditi nadzor oko škola.


– Ove godine bilo je najmanje nedostataka. Na svega dvije lokacije uočena je dotrajala prometna signalizacija, što je popravljeno prije početka školske godine. Također moram naglasiti dobru suradnju sa Županijskom upravom za ceste s kojom smo postavili 11 ‘treptača’ pokraj škola na 11 županijskih prometnica – kazala je Škvorc te naglasila kako je krenula i edukacija prvašića i njihovih roditelja.

Mirela Škvorc i Dražen Laljek/V. Štefanek

– Ta su predavanja kratka i ne traju ni cjeli školski sat te im pokušavamo u što kraćem roku što više toga prenijeti –  naglasila je Škvorc te dodala kako im je primaran cilj siguran dolazak djece do škole.

– Prvenstveno molimo sve vozače da poštuju sve prometne znakove oko škola. Također bih zamolila vozače da parkiraju na predviđena parkirna mjesta, a ne kao što znaju na pješačko-biciklističke staze, zelene površine i tome slično  – zaključila je Škvorc, te dodala kako će svim prvašićima biti podijeljene reflektirajuće kišne kabanice.

Vezani članci

Najčitanije