U velikoj policijskoj akciji NICOTIANE 2 uhićene i četiri osobe s našeg područja

Pronađeni duhan/PU Kc-kž

Kriminalističko istraživanje kodnog naziva NICOTIANA 2 tijekom kojeg je uhićeno sedam hrvatskih i jedan bosanskohercegovačko-slovenski državljanin, dovršeno je danas, a odradili su ga policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osumnjičeni su počinili više kaznenih djela, zločinačko udruživanje, kazneno djelo u sustavu zločinačkog udruženja, izbjegavanje carinskog nadzora, nedozvoljeno trgovanje i nedozvoljenu proizvodnju.


Iz izvora bliskog istrazi neslužbeno doznajemo da su četvorica uhićenih s područja naše županije. Također nam je rečeno da su protagonisti kriminalističkog istraživanja otprije poznati policiji zbog raznih kaznenih djela.

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU zagrebačke i PU virovitičko-podravske. Tom su prilikom na više lokacija detektirana ilegalna skladišta u kojima se nalazilo ukupno 26,9 tona duhanskog lista. Policija sumnja da je duhan putovao do odredišta preko više članica Europske unije te je plasiran na ilegalno hrvatsko tržište.

Osim navedenoga, policija je došla do zaključka prema kojem su osumnjičeni u neoriginalne vrećica pakirali aromatizirani rezani duhan namijenjen tržištu Europske unije.

Stroj za rezanje duhana/PU Kc-kž

Iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke kažu da postoji sumnja prema kojoj su akteri događaja od studenoga prošle godine do lipnja ove godine ostvarili protupravnu korist u iznosu milijun kuna. Pritom su oštetili državni proračun RH za otprilike 16 milijuna kuna.


Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu, a protiv sedam hrvatskih državljana, jednog bosanskohercegovačko-slovenskog državljanina i dvojice bosanskohercegovačkih državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Vezani članci

Najčitanije