Život je dar u kojem god obliku bio vidljiv

Puno se mojih iskustava naslagalo kroz život. Nahodala sam se uzlaznom i silaznom putanjom. I dok se u mojoj zemlji hodalo za život ja sam se prisjetila upravo svog hodanja. Za moje pravo na život kakav ima svako biće rođeno u slobodnoj zemlji. Tako sam mislila. Onda se dogodilo nešto me izdvojilo i ukazalo da baš to nije tako. U svim sferama života nisu svi isti. Zašto? Zato što su neka mjesta „rezervirana“. I klupa i jastuk na toj klupi u instituciji koja bi trebala prihvaćati svakoga i brinuti se za najslabije u svojem okruženju. I još podosta toga. A ja rezervirati ništa ne mogu.


Najveći je problem u predrasudama upravo to što je predrasuda nešto što ispliva na površinu kada se najmanje nadamo i to baš od onih koji bi trebali štiti najranjivu kariku u društvu

Ne mogu zbog onog na što utjecati ne mogu, a to je zdravlje kakvo mi je podareno. Kako su mi rekli to je „križ“. No, ja to tumačim ovako… život je dar u kojem god obliku bio vidljiv. Neki to zovu drugi i drugačiji, nedovoljno dobri, ograničenih mogućnosti ili šansi za biti ravnopravan. Promatrano s tog aspekta institucija koja propusti uvažiti mogućnosti i potrebe svojih članova kreira hendikepiranost stanovitog postotka vlastitih članova. Isticani otpori isključivanju drugih i drugačijih u proces transformacije jednog dijela našeg društva u inkluzivno kakvom težimo, nije pravilo. Srećom je izuzetak. Može li se to nazvati nesvjesnom diskriminacijom? Postupci koji isključuju, dopuštaju djelomičan pristup stvarima, sadržajima, a zbog uvrježenog mišljenja da to čine u dobroj namjeri, osobe s invaliditetom imaju nepotpuni pristup nekim događanjima u zajednici.

Veoma je kompleksno i dugotrajno, mijenjati nečija stajališta. Najveći je problem u predrasudama upravo to što je predrasuda nešto što ispliva na površinu kada se najmanje nadamo i to baš od onih koji bi trebali štiti najranjivu kariku u društvu. Veliku ulogu u shvaćanju pojedinaca o predrasudama ima i tradicija te konzervativno shvaćanje onoga što je »normalno«. Promjena od predrasuda do tolerancije za različito rezultirat će jedino informiranje pojedinaca.

Vezani članci

Najčitanije