[KOLUMNA] Sladoled u Koprivnici dosta je dobar, no prezentacija baš i ne

Sladoled je slastica koju svi obožavaju, a posebno u ljetnim vrućinama. U Zagrebu, a najviše u Dalmaciji, cijene kuglice sladoleda dosežu čak do nevjerojatnih 15 kuna, iako je u Zagrebu sve više standard 10 kuna. Porijeklo sladoleda nikad nije do kraja rasvijetljeno, no smatra se da je izumljen prije 3000 godina na dvoru kineskih careva, a na Zapad ga je donio nitko drugi do li poznati mletački trgovac i moreplovac Marko Polo. Vrlo brzo sladoled je u Veneciji postao hit, a dosta dugo smatrao se poslasticom aristokracije. Naravno, nakon određenog vremena sladoled se raširio po cijeloj Europi i postao slastica koja se često koristi u gastronomiji i to najviše kod raznih deserata.


Kakva je situacija u Koprivnici, kakva je ponuda naših slastičarnica i gdje je sladoled najbolji, istražio sam ovaj vikend. Subotnja osunčana špica prijepodne bila je idealno vrijeme i mjesto za sladoled.

Slastičarnica OPS, Stars

Prvo sam posjetio slastičarnicu ‘Ops’ koja se nalazi odmah uz poznati caffe bar Stars. Što se tiče samog interijera tu ne bih puno komentirao. Radi se o običnom klasičnom pultu za sladoled u sklopu kafića. Sladoled možeš pojesti u kornetu ili u čašici te sjesti na terasu Starsa. Oduvijek uz sladoled volim popiti i dobar macchiato pa sam i ovaj put naručio kavu. Probao sam tri kuglice. Slastičarnica Stars, kako je mnogi zovu, prvi su krenuli s tzv. premium kuglicama koje koštaju pristupačnih 7 kuna i puno su finije od klasičnih okusa po 6 kuna. Za početak sam probao premium cherrry bonita kuglicu u kombinaciji s bajadera kuglicom. Cherry Bonita definitivno je najbolja kuglica koju sam kušao. Fino se osjeti svježa višnja, keks na koji možeš naići u tragovima i lijepo se nadopunjuje s mliječnom bazom koja ovaj sladoled čini kremastim i osvježavajućim. Bajadera je relativno nov okus u Starsu i poprilično je fina, no za moj ukus ipak se premalo osjeti bajadera te je dosta zasitna. Nema one prozračnosti i kremoznosti koju volim. Listići hrskave čokolade koje sam otkrio u bajaderi jako su fini i zaista pašu u ovom sladoledu. Zamjerka premium kuglicama je što su previše slatke i dosta su vodenaste i nedostaje im one kremoznosti na koju smo navikli kod kvalitetnih sladoleda. Za kraj sam probao klasični lješnjak koji se najviše kupuje uz čokoladu i vaniliju. Lješnjak je nažalost čisti promašaj! Bezlična vodenasta masa s aromom koja je dosta umjetna i bez ijednog komadića lješnjaka kako bi se „začinio“ i poboljšao sam sladoled.

Ono po čemu je Stars bolji od drugih je to što uvodi nove originalne okuse i ne boji se igrati s okusima, tako sam još otkrio plavo nebo, pina coladu, snickers premium, grožđe, raffaello premium, belgijsku čokoladu i još mnogo toga

Ono po čemu je Stars bolji od drugih je to što barem uvodi nove originalne okuse i ne boji se igrati s okusima, tako sam još otkrio plavo nebo, pina coladu, snickers premium, grožđe, raffaello premium, belgijsku čokoladu i još mnogo toga. Finalna ocjena je solidna trojka, više od toga ne može jer klasični okusi su bez identiteta i ni po čemu nisu prepoznatljivi. Ambijent na terasi je nažalost koprivnička klasika koja je učestala na Zrinskom trgu – lijep pogled na gradski park, terase koje se nisu mijenjale od 90-ih (uz neke pozitivne iznimke u novije vrijeme) i prosječna usluga. Kava je katastrofalna kao i u većini kafića u centru. Gorka, vodenasta i teško se pije. Priča mlijeka i kreme, to nećemo ni spominjati jer u ovom trenutku možda tri ili četiri kafića rade dobru kavu u Koprivnici.


Slastičarnica Korzo

Nakon Starsa sljedeći na redu bio je Korzo, isto još jedna poznata slastičarnica u centru čija je terasa uvijek puna. Što se tiče samog ambijenta ništa bolje od Starsa, a interijer neću komentirati jer nažalost nemam što komentirati. Na prvi pogled vidljivo je bilo da se u interijer dugo vremena ništa nije ulagalo. Ovdje sam probao 4 okusa – čokolada, banana, bazga i lješnjak. Klasični okusi koji su na prvu odmah bili bolji nego u Starsu jer ako ništa drugo Korzo zna raditi onaj „old school“ sladoled koji je kremast, prozračan i ne presladak. Definitivno banana je bila ona banana kako ju ja zamišljam – ne preintezivna i ne previše umjetna. Čokolada je bila dobra klasika, a bazga je bila pun pogodak. Osvježavajuća, lagana i s blagim notama limuna. Lješnjak je bio puno bolji nego u Starsu, čak je imao i komadiće. Od interesantnih okusa još sam primjetio plavi štrumf i red bull koje osobno ne bih probao jer sam više fan pravih i prirodnih okusa. Sama usluga me nije oduševila, ali ovdje sam došao radi sladoleda, kao i većina ljudi koji su strpljivo čekali u redu.

Prave arome jagode, kremast i prije svega jako ukusan i onda borovnica koja je bila definitivno najbolja. Borovnica u kojoj zaista osjetiš pravu borovnicu, u samoj kuglici vidiš i komadiće svježe borovnice

Slastičarnica Stefano

Odmah uz Korzo nalazi se Slastičarnica Stefano koji za razliku od većine najviše sliči na ozbiljnu slastičarnicu, posebice interijer modernog dizajna. Fino obučeni konobari te dobra i brza usluga. Terasa nije usklađena s dizajnom interijera što je jedina zamjerka ovoj slastičarnici. Takve terase bile su možda popularne u Dalmaciji u bivšoj državi. Cijena kuglice je 6 kuna što je neki prosjek u Koprivnici. Probao sam klasiku lješnjak i limun. Lješnjak je bio jako fin, fini drobljeni komadići lješnjaka, fina aroma, kremozan i lagan. Limun kojeg nije jednostavno dobiti bio je nažalost preumjetan – bez one prave arome limuna (definitivno previše kiseo i bezlične boje) kakvi se znaju naći u zagrebačkim slastičarnicama s naribanom koricom limuna. Neki čak znaju kombinirati limun s jogurtom ili đumbirom. Izbor sladoleda je pristojan, nikakve prevelike filozofije – jednostavno dobar solidan sladoled s odličnom uslugom!

Slastičarnica Zagorje

Sljedeća je bila Slastičarnica Zagorje. Zagorje definitivno ima najbolji sladoled u Koprivnici koji se čak može nositi s nekim ozbiljnijim slastičarnicama u Zagrebu. Interijer koji je oku najugodniji i terasa koja je solidna, gdje čovjek ipak u miru može pojesti sladoled i popiti kavu, a bez da je oko tebe masa ljudi i vrućina koja isijava iz betona. Za početak sam kušao borovnicu i jagodu te umjesto umjetnih aroma na koje sam navikao, oduševile su me te dvije voćne kuglice. Prave arome jagode, kremast i prije svega jako ukusan i onda borovnica koja je bila definitivno najbolja. Borovnica u kojoj zaista osjetiš pravu borovnicu, u samoj kuglici vidiš i komadiće svježe borovnice. Nakon toga probao sam pistaccio i lješnjak. Pistaccio koji je do sada uvijek bio umjetan u Zagorju druga je priča – fina aroma pistacija, ugodna zelena boja i ne presladak. Pun pogodak. Lješnjak je prava dobra klasika na kakve sam navikao u slastičarnicama u Zagrebu i Italiji. Isto tako u Zagorju sladoled estetski najljepše izgleda i fino je serviran što nije presudno, ali ipak je bitno ako želimo jednog dana biti na kontinentalnoj turističkoj karti Hrvatske. Za kraj sam posjetio i slatičarnicu Papaya na Lenišću. Papaya ipak nije klasična slastičarnica nego prodajni pult, neatraktivnog izgleda, gdje možeš kupiti sladoled za doma ili jednostavno pojesti solidni sladoled u kornetu.

Slastičarnica Papaya

Papaya moram priznati isto ima fine sladolede. Kuglica košta normalnih šest kuna i za preporuku je crna višnja – fina aroma tamne čokolade u kombinaciji s višnjom. Provjerena i dobra kombinacija. Oreo me nije oduševio. Bezličan i presladak, no ipak fini keks koji prevladava u ovom sladoledu popravlja cijeli dojam. Što se tiče usluge to je priča za sebe – čista jedinica. Naime prodavaču je zasmetalo što slikamo pult sa sladoledom pa je to veliki minus cijeloj priči. Smatram da u doba mobitela, kamera, facebooka i instagrama fotografiranje proizvoda je najnormalnija stvar. Kako bi samo slastičarnice u Zagrebu ili Dalmaciji trebale regirati kada tona turista slika svaki kutak slastičarnice ili kolače koji su lijepo servirani.


 

Slatičarnica OPS

Sladoled *****

Ambijent *****

Usluga *****

Slastičarnica Korzo

Sladoled *****

Ambijent *****

Usluga *****

Slastičarnica Zagorje

Sladoled *****

Ambijent *****

Usluga *****

Slastičarnica Papaya

Sladoled *****

Ambijent *****

Usluga *****

Slastičarnica Stefano

Sladoled *****

Ambijent *****

Usluga *****

 

 

 

 

Vezani članci

Najčitanije