Potresno je na sve strane

U Hrvatskoj je svakoga tjedna potresno i to ne samo u jednom smislu te riječi. Potresno je, na primjer, kad u centru Zagreba skele nekome padnu na glavu, potresno je kad se usred bijela dana odlome komadi fasade koji samo nekom kozmičkom srećom nikom ne padnu na glavu, potresno je svakoga mjeseca kada vidimo koje nam je stanje na računu, a potresno je i u Hrvatskom saboru i vladi koju, osim što su ih potresle tektonske ploče, potresaju i ostali ‘tektonski poremećaji’ pa se svako toliko čupaju nove afere ili se spremaju svakojaki prosvjedi za koje pak više nije sigurno o čemu su točno jer se čini da su otprilike o svemu.
Koliko je potresno na Markovu trgu svjedoči i činjenica da će se Sabor s Markova trga morati preseliti na najmanje dvije godine zbog potrebne obnove nakon potresa, a zasjedat će u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ na zagrebačkom Črnomercu. Jandroković je već rekao kako sa zadovoljstvom može reći da će Sabor tamo moći kvalitetno organizirati rad te da tamo neće biti svi djelatnici Sabora, ‘ali sve ono što je vezano uz plenarnu sjednicu – glavna dvorana, dvorane za sastanke odbora, prostor za klubove zastupnika, prostori za predsjednike odbora, za predsjednika i potpredsjednike Sabora, za one službe tajništva koje su u funkciji plenarne sjednice’ i slično – hoće, a ostale će službe ostati u Demetrovoj ulici.
Jandroković je potom i pokazao fotografiju zgrade, istaknuvši kako je relativno nova, moderna i s dovoljno velikim dvoranama te da ima uvjete i sigurnosti koje zadovoljavaju, a tamo je, naravno, i restoran koji će zasigurno morati uvesti povoljnije cijene obroka za naše cijenjene saborske zastupnike.
Međutim, ima i nečeg, namjerno ili ne, nevjerojatno simboličnog u tome da se Sabor seli baš u prostore Hrvatskog vojnog učilišta koje još k tome i, sasvim očekivano, nosi ime našeg prvog i za mnoge doživotnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Nakon što je HDZ u zemlji utvrdio svoj vladajući bastion, nakon što je Turudić svim zdravorazumskim razlozima unatoč izabran za glavnog državnog odvjetnika, a sigurnosne provjere, čini se, neće biti; nakon što se čini kako nitko i ništa ne može zaustaviti Lex AP i nakon što će se sutra na Markovu trgu upriličiti ogroman prosvjed oporbe koja neće baš čekati tramvaj jer tramvaj Gornjim gradom ne vozi, ali bi sasvim lako mogli čekati jedan od onih malih električnih shuttle autobusa, Vladi i Saboru ostalo je još jedino biti jedan korak bliže vojsci i objeručke je zagrliti, kao što simbolički uvijek i zauvijek grle i Tuđmana.
Možda za nekoga u svemu tome nikakve simbolike nema, vjerojatno je svima sasvim svejedno i najradije bi zapravo da Sabor ostane gdje je pa da im se statički neispravna zgrada Saborske palače sruši na glavu, a drugi se pritom mogu razonoditi i zabaviti spajajući imaginarne simbolične konce kako im drago jer nam, sad smo već svi sigurni, ništa drugo niti ne preostaje.


Vezani članci

Najčitanije